Pieczarki zapiekane z serem gorgonzola

Lubicie ser gorgonzola? Jeśli odpowiedz brzmi tak, to zapraszam na pyszne pieczarki. Gorgonzola to ser o wyrazistym szlachetnym aromacie i intensywnym smaku, dlatego świetnie komponuje się z neutralnymi  pieczarkami.

Danie idealne na kolacje lub jako przystawka. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.  Do tego dania wybierzcie duże kapelusze pieczarek.

Składniki

  • 8 sztuk  dużych pieczarek
  • Ser gorgonzola – ok  250 gr
  • natka pietruszki -ja dodałam 1 łyżkę suszonej pietruszki firmy OLMIX
  • czerwony pieprz OLMIX
  • łyżka sklarowanego masła

Wykonanie

 Pieczarki czyścimy z piasku i ścinamy ogonki. Odkładamy 6 kapeluszy. Pozostałe  pieczarki drobno kroimy i wraz z odciętymi i posiekanymi ogonkami podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Pieczarki studzimy.

Gorgonzolę drobno kroimy i mieszamy z przestudzonymi  pieczarkami oraz z natką pietruszki. Nie solimy, ponieważ ser jest dość słony, doprawiamy do smaku jedynie mielonym czerwonym pieprzem. Układamy grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10 minut.

Smacznego !!!

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pieczarki-zapiekane-z-serem-gorgonzola/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

10 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: