Pieczone podudzia z kurczaka w jogurtowej marynacie – mundialowa przekąska

Odbywające się raz na cztery lata mistrzostwa świata w piłce nożnej to zawsze głośne wydarzenie nie tylko wśród kibiców. Mundial to wielkie emocje i okazje do ich wspólnego przeżywania. To czas rodzinnego kibicowania przed telewizorem lub z przyjaciółmi w Pubie. Lubimy oglądać zmagania naszych zawodników przy kuflu  zimnego piwa i półmisku pieczonych udek i podudzi z kurczaka . Mięso wcześniej marynujemy i wkładamy do pieczenia przed rozgrywkami, aby potem, spokojnie kibicować ulubionej drużynie.

Składniki:

  • 1 mały kubeczek jogurtu
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka
  • 2 łyżki suszonego, mielonego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)

panierka:

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smarowania

Wykonanie:

Do miski wlewamy jogurt i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Dokładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła mięso.  Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc.
Płatki rozgniatamy na dość drobne kawałki lub mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy z mąką i pozostałymi składnikami panierki.
Mięso wyjmujemy  z marynaty, przekładamy na kratkę by nieco obciekło. Podudzia obtaczamy w panierce i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. Po około 20 minutach smarujemy mięso z obu obu stron olejem. Pieczemy  40-45 minut, aż panierka będzie złota. Smacznego!!!

 



Przekąski kibica Mundial 2018

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pieczone-podudzia-z-kurczaka-w-jogurtowej-marynacie-mundialowa-przekaska/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: