Pieczonki z piekarnika

Jesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o nich mowa zawsze kończą u mnie sezon działkowy. Gdy nad górami ściele się jesienna mgła, a ogród szykuje się do zimowego snu, rozpalamy ognisko (musi być spore bo potrzebujemy dużo żaru) i robimy pieczonki. Tegoroczna jesień tak nas rozpieszczała piękną aura, że zupełnie zapomnieliśmy o naszym ulubionym, jesiennym daniu. Na szczęście pieczonki można zrobić w piekarniku. Może nie pachną dymem z ogniska  ale to nie znaczy, że nie smakują wyjątkowo. Potrzebujemy jedynie kamionkowego garnka, może być tez zwykły szklany, żaroodporny.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka liści kapusty
  • 2 marchewki
  • kilka pieczarek
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • garść fasolki szparagowej
  • mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól- plaska łyżeczka
  • pieprz- pól łyżeczki
  • papryka wędzona- pół łyżeczki
  • 2 łyżki smalcu  Rolnik
  • 15 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
  • 1 laska kiełbasy pokrojonej w plasterki

Wykonanie

Ziemniaki, cebule, cukinie ,marchewkę i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę, a fasolkę na pół. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy wędzony boczek oraz kiełbasę, lekko mieszamy i wykładamy na liście kapusty. Wierzch smarujemy smalcem i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez  godzinę. Zdejmujemy wierzchnie, przypalone liście kapusty i podajemy.   Smacznego 🙂

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pieczonki-z-piekarnika/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

  1. Takie coś to ja lubię i chyba to jakiś zbieg okoliczności bo u nas dziś na obiad podobne pieczonki 🙂 tylko zamiast warzyw mam mielone mięso z wczorajszego obiadu i ziemniaczki talarki 🙂 wszystko zapiekę i obiad gotowy 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: