pierogi ruskie po polsku

Mało kto wie,że pierogi ruskie tak na prawdę w Rosji są prawie nie znane. Pierogi ruskie to popularny w Polsce i na Ukrainie typ pierogów.Przed II Wojną Światową nazywane były pierogami polskimi  gdyż powstały na terenach naszego kraju. Po zmianie granic na mocy układu jałtańskiego Lwów znalazł się poza granicami Polski.Wtedy to zaczęto pierogi nazywać ruskimi. SAM_0939 Dlaczego swoje nazwałam ruskie po polsku? Do tradycyjnego ruskiego farszu dodałam stopiony boczek a całość podałam z tak modnym ostatnio w Polsce -sosem czosnkowym . SAM_0935Składniki na ciasto

  • 600g mąki pszennej
  • ok szklanki gorącej wody
  • 3łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1kg ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych  na puree.
  • 500 g białego sera (zmielonego)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • pieprz, sól
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

SAM_0917 Wykonanie Na suchą,rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek,gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulkę i smażymy do lekkiego zarumienienia. Ziemniaki wymieszać z twarogiem,dodać boczek z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Na stolnicę wysypujemy mąkę.Robimy pośrodku dołek do którego wlewamy partiami gorąca wodę z olejem.Dodajemy sól i wygniatamy ciasto rękami przez około 7 – 8 minut,podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkować ciasto dość cienko. Wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i składamy na pół, zlepiając brzeg. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć – wrzucamy pierogi, po kilka sztuk aby swobodnie pływały. Delikatnie mieszamy aby nie przywarły. Gdy pierogi wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową. Ja swoje pierogi dodatkowo podsmażyłam na klarowanym maśle. Sos czosnkowy -przepis TU SAM_0943

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pierogi-ruskie-po-polsku/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

9 comments

  1. Pierogi pycha:) ja czasami do farszu daje trochę czosnku lub zamiast boczku dobra kiełbasę drobno pokrojoną i podsmażoną.I mąka koniecznie typ 500 idealna do pierogów:)

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: