Pikle warzywne do słoików na zimę

Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją na zimowe przetwory. Co powiecie na mix ulubionych warzyw zamkniętych w słoiku? Pikle, bo o nich mowa świetnie się sprawdzą w zimie jako kolorowy i smaczny dodatek do obiadu oraz jako przekąska do kanapek.

Składniki

  • 1/5 kg fasolki szparagowej – ja dałam fasolkę tyczną o długich strąkach.
  • 1/5 kg ogórków
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinię zieloną
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  •  2 duże marchewki pokrojone w plastry
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

Składniki na zalewę

  • łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody

Wykonanie
Papryki myjemy i kroimy w grubsze paski. Marchewkę, ogórki , cukinię kroimy w kilku milimetrowe plastry.  Fasolkę gotujemy w wodzie przez 4 minuty a następnie odcedzamy.  Z podanych składników robimy zalewę, do gorącej dodajemy warzywa: paprykę ,cukinię ,cebule, czosnek i fasolkę . Parzymy warzywa na małym ogniu przez 5 minut. Gorące warzywa wkładamy do słoika i zalewamy zalewą.  Słoik ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia. Pikle można zrobić z wcześniej ugotowanych warzyw, wówczas układamy je w słoiku i z podanych składników robimy zalewę, którą wlewamy do słoiczków. Ten sposób przyrządzenia pikli wymaga pasteryzacji przez 15 min.

Smacznego kochani !!!

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pikle-warzywne-do-sloikow-na-zime/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: