Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową

Dynia – warzywo, którego przez wiele lat unikałam, obecnie, bez niej nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni. Na działce posadziłam kilka krzaków dyni, które wydały piękne i sporej wielkosci owoce. Według mnie, Hokkaido to najsmaczniejsza odmiana dyni. Ma lekko orzechowy smak, przypominający  pieczone kasztany. Hokkaido posiada piękny, pomarańczowy kolor miąższu. Warto jeść dynie ponieważ to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Dziś na obiad przyrządziłam placuszki z dyni. W połączeniu z kwaskowatą konfiturą wiśniowa, smakują obłędnie.

Przepis

 

  • 1 kg dyni
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki kefiru naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • konfitura z wiśni
  • cukier puder

Dynię obieramy i usuwamy miękki miąższ z pestkami. Ja robię to za pomocą łyżki a obieram strugaczką do ziemniaków. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka do gotowania na parze. Gotujemy ok 10 minut- aż będzie miękka.
Studzimy i miąższ zgniatamy praska do ziemniaków.


Wsypujemy do dyni mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, wbijamy  jajka, dodajemy kefir. Mieszamy do połączenia się składników.
Smażymy na oleju małe placuszki. Podajemy posypane cukrem pudrem i polane konfiturą wiśniową

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/placuszki-z-dyni-z-konfitura-wisniowa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

  1. Kasiu jakie piękne zdjęcie 🙂 i tak jesiennie i tak do kawki 🙂 lubię placki i to różnego rodzaju ale dyniowych jeszcze nie jadłam 🙂 wyglądają przepysznie 🙂

    1. Dziękuję. Te placuszki robiłam po raz pierwszy ,wyszły przepyszne , a dodatek w postaci kwaskowatej konfitury świetnie podbija słodki smak placków.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: