Potrawka z kurczaka, z ryżem i warzywami

Czy można nie kochać wiosny? Dla mnie to najpiękniejsza pora roku. Kwitnące drzewa i krzewy i radosny śpiew ptaków sprawiają, że nie mam ochoty wracać do domu. Najchętniej spędzała bym całe dnie na mojej działeczce, na wędrówkach po ukochanych górach lub gdzieś w zamkowych ogrodach. Akurat w tą niedziele odpoczywałam w plenerze. W planach mieliśmy zwiedzanie zamku, jednak ogrody zamkowe okazały się wymarzonym miejscem do odpoczynku. Z jednej strony otoczone majestatyczną bryłą zamku, z drugiej otwierające się na piękną panoramę miasta. Odpuściliśmy więc sobie zwiedzania komnat i zaszyliśmy się w ogrodowej zieleni w miejscu pełnym ciszy i spokoju. Jaki to zamek i czym nas ujęły ogrody ? napiszę niebawem.

Nie samą ucztą duchową człowiek żyje, dlatego  zapraszam na szybki  i bardzo smaczny, jednogarnkowy obiad- na potrawkę z kurczaka z warzywami.


Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 młodej cukinii
  • kilka czarnych oliwek
  • 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • garść posiekanej szałwii

Mięso przyprawiamy kurkumą, papryką słodką, połową posiekanej szałwii, solą oraz pieprzem.
Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w plastry.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Kurczaka smażymy na złoty kolor, dolewamy 2-3 łyżki oliwy i dodajemy paprykę smażymy 3-4 minuty. Teraz kolej na cukinię i
pozostałe warzywa. Lekko całość podsmażamy, następnie wlewamy wino. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy przez 2 minuty, aż wino wyparuje.


Wsypujemy ryż i cały czas mieszając, smażymy około 2 minuty.
Wlewamy na patelnię ciepły bulion, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.
Przed podaniem posypujemy danie oliwkami i posiekaną szałwią. Jeżeli nie przepadacie za szałwią to można ją zastąpić kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego !!!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/potrawka-z-kurczaka-ryzu-i-warzyw/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

6 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: