Pstrąg z masłem czosnkowym

Lubicie pstrąga ? Nie przepadam za jego smakiem ale lubię go przyrządzać.To chyba jedyny gatunek ryby z którym można poszaleć.Mąż uwielbia pstrąga a ja, jak na dobrą żonę przystało przyrządzam go różne sposoby.Latem najczęściej jest to pieczony na grillu owinięty plastrami boczku,zimą natomiast smażony na maśle.Są zwolennicy pstrąga pieczonego razem z głową.W przypadku grillowanej ryby jest to wręcz wskazane,natomiast podając rybę z patelni wolę usunąć głowę.

DSCN1366składniki:

  • 1 wypatroszony pstrąg
  • ćwierć kostki masła
  • sól
  • czosnek
  • pieprz młotkowany
  • lub kilka gałązek zielonej pietruszki
  • pieprz mielony.
  • cytryna

Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem nacieramy sokiem z z cytryny i solą do smaku.W moździerzu ucieramy dwa małe ząbki czosnku z  dwoma łyżkami masła i pieprzem.Smarujemy dokładnie rybę i ostawiamy na godzinę.Do brzucha wkładamy gałązkę pietruszki.i pozostałe masło czosnkowe.Klarujemy resztę masła i smażymy pstrąga.DSCN1368

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pstrag-z-maslem-czosnkowym/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: