Pudding ryżowy z chia i truskawkową frużeliną

Sezon truskawkowy dobiega końca, dlatego  korzystajmy ile wejdzie z tych smacznych i zdrowych owoców . Dziś proponuje Wam lekki pudding ryżowy z truskawkową frużeliną.

Składniki na pudding ryżowy

 

  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l  mleka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:

 
Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy mleko cukier, sól i cukier waniliowy. Gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, około  50 min. Gdy ryż wchłonie  mleko dodajemy nasiona chia. Gorący ryż przykrywamy  kawałkiem plastikowej , żeby nie utworzył się kożuch i studzimy.

Składniki na frużelinę truskawkową

 

  • truskawki – 500 g
  • 50 ml wody
  • 100g cukru
  • 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Dusić około 5 minut.Wodę  rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodać do gorących truskawek .Zagotować aż powstanie kisiel.

Przestudzony pudding przekładamy do pucharków, uzupełniamy frużeliną truskawkową i dekorujemy truskawkami  oraz bitą śmietaną.

Smacznego 🙂

 

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pudding-ryzowy-z-chia-i-truskawkowa-fruzelina/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: