Puszyste pączki z czekoladą i orzechami

Za kilka dni tłusty czwartek i wielkie, pączkowe obżarstwo. Od wielu lat sama piekę pączki bo takie domowe, z ulubionym nadzieniem, są najlepsze. Na blogu znajdziecie przepis na tradycyjne pączki z konfiturą i pączki lukrowane ze skórką pomarańczową TU.

Dziś mam pączki na bogato-z czekoladowo karmelowym kremem z solą morską i orzechami włoskimi. Krem zakupiłam w Tesco, nie jest tak słodki jak Nutella a dodatek soli morskiej podbija smak czekolady. Dodatki, które zaproponowałam ,  podnoszą  kaloryczność pączka ale co tam, w końcu to ostatni tydzień karnawału więc można sobie pozwolić na kilka sztuk. Oby poszło w biust 😛

 

Składniki na ciasto podstawowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru +1 łyżka do rozczynu
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
  • 40 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • krem czekoladowy karmelowy z solą morską.
  • orzechy włoskie posiekane

Rozczyn:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę . Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn i oraz pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać rękami tak długo,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Wyrobione uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 0,5 godziny).
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę czekoladowego kremu i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Czekoladę pokruszyć. W rondelku roztopić masło z cukrem, kakao i  i czekoladę. Podgrzewać stale mieszając, aż składniki się połączą (nie gotować!) Pączki moczymy w czekoladzie i dekorujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/puszyste-paczki-z-czekolada-i-orzechami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

14 comments

    1. oj tam , jeden nie zaszkodzi ,Ciasto na-pączki nie było słodkie a polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: