
Pyszna zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i zieloną fasolką szparagową
Nie ma nic lepszego w jesienne i ponure dni jak pyszna i sycąca zapiekanka. Uwielbiam wszystkie zapiekanki ale te, na bazie puree ziemniaczanego najbardziej, bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach.
Składniki dzisiejszego dania:
- 1 kg ziemniaków
- 8 łyżek gorącego mleka
- 4 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 500 g fasolki szparagowej zielonej
- 1 pętko kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka
- 2 łyżki startego, żółtego sera
- 1 łyżka tartej bułki
Fasolkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i każdy plaster podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy.
Gorące ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Cebulkę wrzucamy na patelnię z dodatkiem jednej łyżki masła i smażymy na rumiano. Do ziemniaków dodajemy cebulę, 2 łyżki masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy połowę purée, następnie układamy kiełbaskę i fasolkę. Przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego. Wierzch smarujemy stopionym masłem, posypujemy tartą bułką i serem, zapiekamy 20 minut w 200ºC.
Smacznego !!!
Uwielbiam zapiekanki, to świetny pomysł na pyszne i sycące danie 🙂
Szczerze ziemniaczanej zapiekanki jeszcze nie robilam
Ja najczęściej robię zapiekanki na makaronie. Muszę spróbować tych ziemniaczanych 🙂
Oj tak, zapiekanki to ja uwielbiam i mogę je jeść naprawdę często 😉 ostatnio gości u nas z makaronem, dorszem i brokułami a także ziemniaczana z burakiem, podsmażona kiełbasa i cebulką 😉 Twója tez wygląda apetycznie i chętnie wypróbuje przepis 🙂