Pyszna zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i zieloną fasolką szparagową

Nie ma nic lepszego w jesienne i ponure dni jak pyszna i sycąca zapiekanka. Uwielbiam wszystkie zapiekanki ale te, na bazie puree ziemniaczanego najbardziej, bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach.

Składniki dzisiejszego dania:

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek gorącego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1 pętko kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • 1 łyżka tartej bułki

Fasolkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i każdy plaster podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy.

Gorące ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Cebulkę wrzucamy na patelnię z dodatkiem jednej łyżki masła i smażymy na rumiano. Do ziemniaków dodajemy cebulę, 2 łyżki masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy połowę purée, następnie układamy kiełbaskę i fasolkę. Przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego. Wierzch smarujemy stopionym masłem, posypujemy tartą bułką i serem, zapiekamy 20 minut w 200ºC.

Smacznego !!!


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pyszna-zapiekanka-z-kielbasa-ziemniakami-i-zielona-fasolka-szparagowa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

  1. Oj tak, zapiekanki to ja uwielbiam i mogę je jeść naprawdę często 😉 ostatnio gości u nas z makaronem, dorszem i brokułami a także ziemniaczana z burakiem, podsmażona kiełbasa i cebulką 😉 Twója tez wygląda apetycznie i chętnie wypróbuje przepis 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: