Pyszne, agrestowe ciasto z kruszonką

Długo nie nacieszyliśmy się słoneczną pogodą. Od rana leje i wieje. W taki dzień nie pozostaje nic innego jak rozgrzać piekarnik i na poprawę nastroju, upiec ciasto z letnimi owocami. Akurat mam miseczkę ,zebranego wczoraj, dojrzałego agrestu więc wykorzystam go do wypieku. Lubicie ciasta z agrestem? Ja bardzo, agrest fajnie przełamuje słodycz ciasta i kruszonki.

Składniki na ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 300 gr agrestu
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki i wykonanie  kruszonki znajdziecie TU

Owoce agrestu obieram z końcówek i mieszamy z mąka ziemniaczaną (zapobiega to opadaniu owoców na dno). Piekarnik rozgrzewamy do 175C.  Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na pulchną masę. Dolewamy olej i miksujemy  do połączenia się składników . Maślankę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a gdy się spieni wlewamy do ubitych jajek. Dodajemy po łyżce mąki i miksujemy na najniższych obrotach ok 3 minuty. Gdy masa będzie gładka przelewamy ją do foremki  (40 x 28 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu układamy ciasno owoce agrestu i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto jest pulchne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość.

Smacznego !!!

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pyszne-agrestowe-ciasto-z-kruszonka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: