Risotto z cukinią i pieczarkami

Podstawą  risotto jest ryż włoski, który charakteryzuje się dość dużymi, owalnymi ziarenkami. Ten rodzaj ryżu po ugotowaniu pozostaje jędrny, czyli al dente.

Do mojego dania użyłam następujących składników:

  • szklankę ryżu do risotto
  • kieliszek białego wina
  • 1/2 kostki masła Polskiego bez laktozy Mlekovita
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 małą cukinię
  • 200 g małych pieczarek
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • łyżka tartego parmezanu
  • posiekany szczypiorek
  • 2 cebule szalotki
  • 1/4 żółtej papryki
  • sól do smaku

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i lekko ją szklimy. Do cebuli dodajemy suchy ryż i pół łyżki masła. Mieszamy tak, aby każde ziarenko ryżu  było otoczone warstewką tłuszczu i wymieszane z cebulką. Gdy ryż się zeszkli wlewamy wino i mieszamy. Alkohol można pominąć, ale wierzcie mi to właśnie wino dodaje potrawie głębi i charakteru. Gdy wino odparuje, dodajemy porcjami gorący bulion. Robimy to stopniowo, po chochelce. Po dodaniu każdej porcji mieszamy tak długo, aż płyn wsiąknie w ryż.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy połówki pieczarek. Chwilkę smażymy aż do zrumienienia się grzybów. Pieczarki przekładamy na talerz i lekko solimy.(Gdybyśmy posolili je wcześniej, pieczarki puściły by sok.) Teraz na  patelnię wrzucamy pokrojoną cukinię z papryką. Posypujemy solą czosnkową i podsmażamy na chrupko przez ok 2 minuty. Cukinię dodajemy do risotto. Mieszamy. Dodajemy pozostałe, zimne masło, i mieszamy aż  masło się stopi i delikatnie powlecze ziarna ryżu, oddzielając je od siebie. Na wierzchu układamy pieczarki i  pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Całość posypujemy parmezanem i szczypiorem.

 

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/risotto-z-cukinia-i-pieczarkami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

11 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: