Rozgrzewająca, Japońska zupa Ramen

Ramen – japoński rosół  z warzywami i makaronem, mięsem lub owocami morza  zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin Różni różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso. Typowo Japońskie zupy zawierają głównie ryby i warzywa. Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” oznaczającego rodzaj chińskiego, pszennego makaronu. To właśnie makaron stanowi głowny składnik tej zupy. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz  przyrządza ją według własnej receptury. Istnieje kilka odmian tej popularnej zupy. Mojej wersji najbliżej do shio-ramen. Podstawą jest lekki, odtłuszczony rosół przyrządzany na bazie kurzego mięsa. Do zupy użyłam kapusty pekińskiej, pędów bambusa, pora i grzyby mun.

Do przygotowania zupy Ramen użyłam:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • paseczki pędów bambusa około pół opakowania
  • 1 marchewka
  • zieloną, soczystą część pora
  • garść ugotowanych grzybów mun
  • 1 limonkę
  • imbir
  • sos sojowy
  • papryczkę chili
  • ugotowane jajko
  • posiekana kolendrę
  • 2 piersi z kurczaka
  • wywar drobiowy ok 1 litra
  • olej arachidowy
  • olej kokosowy

Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokroiłam w plastry, pora i grzyby w cienkie paseczki a kapustę grubo poszatkowałam. Na oleju kokosowym, podsmażyłam filet drobiowy.

Mięso przełożyłam do garnka i zalałam je gorącym bulionem. Dodałam pozostałe warzywa (oprócz chilli i kolendry) oraz  grzyby. Całość gotowałam ok 5 minut. Warzywa mają być chrupiące a nie rozgotowane. Mięso wyjęłam i pokroiłam na paski.

Zupę doprawiłam sosem sojowym, imbirem i  limonką. Na koniec dodałam łyżkę oleju arachidowego. W miseczce układamy makaron, mięso, warzywa i grzyby, polówkę jajka i pokrojoną papryczkę chilli (ilość według upodobania)  Zalewamy zupą i posypujemy kolendrą lub szczypiorem. Ramen ma być gesty. Smacznego !


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/rozgrzewajaca-japonska-zupa-ramen/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

    1. Agnieszko ,ja tego typu zupy zaczęłam gotować dopiero niedawno, Są nie tylko smaczne ale i treściwe. Dla siebie robię mniej ostre, za to mąż uwielbia chilli Synowie wolą polskie zupy,- rosołek i pomidorówkę

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: