Ryba w sosie curry

Dziś przychodzę do Was z przepisem inspirowanym kuchnią hinduską. Ryba w sosie curry to danie idealne dla lubiących aromaty i intensywność smaków orientalnych.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • ok. 300 g  filetu z białej ryby (bez ości i skóry)
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • 1 szt szalotki
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki przyprawy Curry Olmix
  • 1/4 lyżeczki kolendry Olmix
  •  1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
  • kolendra posiekana do podania
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • papryczka chilli

Pastę carry możemy zrobić samemu, ja użyłam gotowej mieszanki od Olmix,w składzie której znajdziemy same naturalne składniki – kurkumę, kozieradkę, kolendrę, pieprz czarny, gorczycę, papryczkę chilli, imbir, gałkę muszkatołową i goździki.

Paprykę kroimy w kostkę a cukinie w plasterki. Rybę kroimy na kawałki ok 5 cm. Czosnek, szarotkę i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy łyżeczką -tak jest najprościej, i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szarotkę, czosnek  oraz imbir.  Wsypujemy przyprawy -curry i mieloną kolendrę. Dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, smażymy  ok 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 2 minuty aż sos zgęstnieje. Teraz kolej na rybę. Do gorącego sosu wrzucamy kawałki ryby, dodajemy sos sojowy i otartą skórkę z połowy limonki oraz wyciśnięty sok. Całość gotujemy około 6 minut. Gotowe danie posypujemy siekaną papryczka chilli, natką pietruszki lub kolendrą i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego !

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ryba-w-sosie-curry/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

  1. Przez ostatnie dwa tygodnie jadłam dużo carry i różne inne orientalne smaki 🙂 lubię azjatycką kuchnię i ten przepis bardzo mi się podoba 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: