
Sałatka słoikowa z makaronem, mango, granatem i szynką parmeńską
Szybkie sałatki do słoików cieszą się nie słabnąca popularnością. To praktyczna, wygodna, lekka, sycąca, zdrowa a przede wszystkim smaczna przekąska lub lunch w przerwie w pracy.
Szklany słoik gwarantuje nam, że warzywa będą jędrne i chrupkie. Składniki sałatki układamy warstwowo a sos zazwyczaj umieszczamy na dole słoika lub osobno w drugim małym słoiczku. Moja sałatka nie wymaga sosu, jedynie przed konsumpcja możemy skropić warzywa odrobina soku z cytryny.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanego makaronu wstążki lub rurki Lubella
- 2 plastry szynki Prosciutto
- 1/2 papryki czerwonej szpiczastej-ma bardziej słodki smak
- garść drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- pół mango
- łyżeczka nasion chia
- 1 żółty pomidor śliwkowy
- kilka winogron
- mała figa
- pestki granata
- sok z cytryny
Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste. Na dnie słoika układamy makaron. Kolejne warstwy stanowić będą pokrojone warzywa-papryka, mango, kapusta pekińska, szynka, winogrona, figa. Całość posypujemy nasionami chia i pestkami granatu. Ta sałatka nie wymaga soli bo szynka już odpowiednia słona. Mamy w niej rożne smaki i faktury. Jedynie można dodać odrobinę soku z cytryny do smaku.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Świetne połączenie 🙂 sałatka zdecydowanie do wypróbowania 🙂
Polecam, dziś ją wymyśliłam tak mi posmakowała ,że jutro znów ją zrobię.
Ciekawa sałatka. Gratuluję pomysłu.
Do tej pory robiłam innego rodzaju sałatki z makaronami. Ta kusi kolorami i prostota wykonania, brawo za pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo ciekawa propozycja! Ja bym pewnie zrezygnowałam z makaronu, ale reszta składników bardzo mi odpowiada!
polecam również bez makaronu 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂