Sałatka szwedzka na zimę

Przyszedł czas na pierwsze, warzywne zbiory na mojej działce. W tym roku ogórki i cukinia pięknie obrodziły. Zerwałam też pierwszą dynię,  będzie zupka dyniowa. Lubicie robić przetwory? Ja bardzo. Mam już kilka słoików ogórków w kurkumie, w musztardzie, ogóreczków po żydowsku i kilka słoików ogórków kiszonych. Pora więc na sałatką szwedzką. Pierwszy raz zrobiłam ją w ubiegłym roku, według przepisu zaczerpniętego z internetu. Sałatka wyszła pyszna, ale ogóreczki były odrobinę za twarde, dlatego wydłużyłam czas pasteryzowania.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 4 marchewki
  • kilka różyczek  koperku
  • 1 szklanka octu- 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  •  kilka ziaren  ziela angielskiego

Ogórki oraz marchewkę kroimy w plastry , mieszamy w miseczce wraz z porwanym na kawałeczki koperkiem. Przygotowujemy zalewę- do garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyce i gotujemy. Do wyparzonych słoiczków nakładamy sałatkę i zalewamy zalewą. Słoiczki pasteryzujemy ok 10 minut, studzimy i chowamy do spiżarni.


RÓBMY PRZETWORY! 5.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/salatka-szwedzka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: