Sernik w kratkę -inaczej ciasto poduszkowiec

Serniki i ciasta z dodatkiem sera to ulubione wypieki mojego męża. Ja preferuję serniki na zimno, a mąż, najchętniej zjada serniki, koniecznie jeszcze ciepłe. Podobno, są delikatniejsze  w smaku. Tak było w przypadku tego ciasta, jeszcze dobrze nie ostygło a już połowa ubyła z blachy.

 

Składniki na formę 26 x 38 cm

  • 5 jaj
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 500 g sera twarogowego lub pół wiaderka gotowego sera 
  • 1 budyń śmietankowy

 

Przygotowanie:

Jajka  ubijamy z cukrem na pulchną masę. Powolutku , stale ubijając dolewamy partiami olej i wodę. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Dodajemy po łyżce do masy jajecznej stale mieszając  mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser mieszamy z budyniem i cukrem do połączenia się składników. Masę serową  przekładamy do woreczka, w którym obcięliśmy róg i wyciskamy na ciasto, tak aby masa serowa utworzyła kratkę. Moja kratka wyszła nierówno ale to nie problem, liczy się smak. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut.

Smacznego !!!

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/sernik-w-kratke/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: