Śledź w śmietanie

Śledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas najczęściej jada się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami nadając kwaskowatości i słodyczy oraz wzbogacając strukturę potrawy.

Składniki :

  • 5 filetów śledziowych (matias)
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  •  1 kwaśne jabłko
  •  sok z cytryny
  •  cukier, biały pieprz
  •  1 szklanka śmietany 18%
  •  3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Śledzie moczymy  co najmniej 2 godziny w mleku. Wymoczone śledzie wycieramy papierowym ręcznikiem, układamy na półmisku  i skraplamy sokiem z cytryny.

 

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w cienkie plasterki.

Na rybie układamy cebulę, ogórka i jabłko. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy cukrem i pieprzem. Gotowym sosem śmietanowym zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby smaki się przegryzły.

Świąteczne tradycje

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/sledz-w-smietanie/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: