Smażony ryż z kurczakiem po indonezyjsku

Smażony ryż z kurczakiem po indonezyjsku – Nasi Goreng to moja propozycja na szybkie, lekkie i  smaczne danie. Przyprawy można dozować według uznania. Osobom lubiącym mniej ostre potrawy, zalecam usunięcie pestek z papryczki chilli.

Skusicie się?

  

Składniki na pastę chilli

  • 1/2 ostrej papryczki chili z ziarenkami
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego

Składniki pasty ucieramy w moździerzu.

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • ryż długoziarnisty ok 150 g;
  • pół puszki groszku zielonego
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 cebule;
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia;
  • 1 marchewka;
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Przyprawy – kurkuma, chilli, papryka mielona

Wykonanie
Ryż gotujemy na miękko.Kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubszą kostkę. Marynujemy ok 1/2 godziny w paście chilli. Marchewkę i paprykę kroimy w paski, natomiast cebulę w pióra. Czosnek drobno siekamy. Pierś z kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy z niej przyprawy. Pastę chilli wrzucamy na patelnie i chwilę smażymy ciągle mieszając. Dolewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony czosnek i kurczaka. Smażymy około dwóch minut, a następnie dorzucamy marchewkę, paprykę, oraz cebulę. Smażymy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy ryż, groszek oraz sos sojowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze około dwóch minut. Danie można podawać posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

Zapisz

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/smazony-ryz-z-kurczakiem-po-indonezyjsku/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: