Spaghetti z bakłażanem
Musze się Wam pochwalić.Wzięłam udział w konkursie kulinarnym na portalu Ofeminin. I…..wygrałam 🙂
A OTO ZWYCIĘSKI PRZEPIS
Spaghetti z bakłażanem
Składniki:
– 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
– 4 pomidory
– 4 ząbki czosnku
– po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
– 400 g makaronu
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– 50 g parmezanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki (wtedy się nie spali). Bakłażana lekko posól, odczekaj 10 minut i wypłucz.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć bakłażana, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.
NAGRODA
Gratulacje.Ja wole z sosem słodko-kwaśnym.:)
Ja tam mogę jeść ze wszystkim.
Pytałaś jak ja to robię?Normalnie..Wysyłam.:D i już 18 jest.Zaraz post dodamy.
A ja nie potrafię zrobić dobrego spaghetti 🙁
Na pewno potrafisz.:)
Serdecznie gratulujemy! Przepis jest super, bakłażan to bardzo cenne warzywo. Znajdziemy w nim witaminę C (teraz szczególnie potrzebna), K B6, z mikroelementów – powyżej średniej manganu i potasu i fosforu, mniej magnezu i miedzi. Warto się tak odżywiać!
Dziękuję 🙂 Lubie warzywa pod każdą postacią.
Ja potrafie a ty nie ?bez żartów..:)
Ha 🙂
Gratuluję 🙂
Przepis super,a nagroda jeszcze lepsza!
Dziękuję 🙂