Surówka z czerwonej i białej kapusty z gruszką

Bardzo lubię czerwona kapustę, zarówno surową  jak i kiszoną. Na początku jesieni, kapusta jest najsmaczniejsza. Ma miękkie i bardzo soczyste, słodkie liście. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na smaczną surówkę z dodatkiem gruszki. Dlaczego gruszka? Bo ten owoc fajnie podbija smak warzyw, takich jak kapusta czy marchewka.

Składniki:

  • kapusta czerwona – 1 i 1/2 szkl.
  • kapusta biała – 1 szkl.
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Obie kapusty obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. Odstawiamy kapustę na ok 15 minut. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy kapustę, całość mieszamy i  odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podajemy do obiadu lub jako osobną przekąskę. Smacznego 🙂

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/surowka-z-czerwonej-i-bialej-kapusty-z-gruszka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

  1. Ja podobnie jak Ty Kasiu lubię czerwoną kapustkę, nie zawsze mi wychodzi a jak juz wyjdzie to zjadam jeje całą furę 🙂 kiszona miałam okazje spróbować kilka razy ale sama nie robiłam 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: