Surówka z kapusty jak u Chińczyka

Bardzo lubię surówkę z białej kapusty serwowaną w Chińskich restauracjach.Trochę poeksperymentowałam i udało mi się zrobić podobną w smaku i równie chrupiącą.

DSCN3125

Składniki :

  • mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soli

DSCN3120

Sposób wykonania

Kapustę szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie obieramy cebulę i kroimy w „piórka”

Wlewamy do garnka ocet, olej, wsypujemy cukier i sól.Całość należy szybko  zagotować a następnie ostudzić.Zalewamy kapustę i odstawiamy na godzinę do lodówki.

DSCN3119

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/surowka-z-kapusty-jak-u-chinczyka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

13 comments

  1. Wiele razy próbowałam odtworzyć ten przepis, jednak surówka nigdy nie wyszła mi taka jak ta chińska, używałam zwykłego octu spirytusowego albo jabłkowego, spróbuję z wyżowym, dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: