Surówka z kapusty pekińskiej

Dziś przychodzę do Was z surówką z pekińskiej kapusty z dressingiem ala coleslaw. Ta surówka to ukłon w stronę osób nietolerujących laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Do jej wykonania sosu użyłam mleka bez laktozy.

Składniki :

  • 1 sztuka kapusty pekińskiej
  • 1/3 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pół ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól  ok. 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta mielonego pieprzu

Wykonanie

Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, obie papryki i szczypiorek kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa przekładamy do salaterki.

Przygotowanie sosu:  majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól i pieprz dokładnie mieszamy, powstałym  sosem polewamy składniki surówki Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego !!!
Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/surowka-z-kapusty-pekinskiej/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: