Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Uwielbiam wiosnę za sezonowe przysmaki, takie jak szparagi, młoda kapusta i ziemniaki. Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, królują u mnie dania z dodatkiem tego smacznego warzywa. Na ciepło – kapusta po chłopsku -przepis TU oraz kapusta na słodko w śmietanie, przepis TU.

Dziś mam dla Was pyszną surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Jest nie tylko smaczna ale i błyskawiczna i prosta w wykonaniu. Kto się skusi?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru

Wykonanie :

Kapustę myję, dzielę na ćwiartki i drobniutko siekam. Marchewkę i jabłko obieram,  ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Kapustę wrzucam do miseczki, dodaję jabłko, cebulę, marchewkę oraz posiekany koperek. Skraplam sokiem z cytryny, oliwą .Solę i pieprzę do smaku. Mieszam i odstawiam do lodówki na około pół godziny. Smacznego!!!

Kapustę można wcześniej posolić i odstawiać by zmiękła. Ja wolę wersję na chrupko.

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-koperkiem/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

  1. Kasiu ja wczoraj prosto z gór wpadłam do kuchni i naszykowałam całą miskę takiej właśnie surówki 🙂 jadłam ją tak dludo aż zjadłam całą 🙂 uwielbiam tą wiosenna suróweczke, to moja ulubiona 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: