Szparagi z makaronem i boczkiem wędzonym

Sezon na szparagi trwa dość krótko, bo zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Dziś zapraszam Was na pyszny makaron ze szparagami.

Do przepisu możecie użyć każdych szparagów. Ja preferuje zielone, gdy są bogatsze w wartości odżywcze od białych a ponadto nie musimy ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.

Składniki na porcję dla czterech osób:

  • 1 pęczek szparagów (500g)
  • 3 grubsze plasterki wędzonego boczku
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 400 g makaronu – u mnie spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czosnkowy OLMIX
  • sól- 1 łyżka do gotowania makaronu, oraz według smaku do szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Szparagi tniemy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni stapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Ściągamy z patelni boczek i odkładamy na talerzyk. Do wytopionego z boczku smaku dodajemy masło, pokrojony w piórka czosnek i szparagi. Smażymy na małym ogniu, przez około 3 minuty, stale mieszając (aż szparagi zrobią się chrupiące i miękkie). Ugotowany makaron przelewamy na sito i gorący wrzucamy na patelnię ze szparagami. Dodajemy boczek i pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy danie skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Można posypać rukolą, jej orzechowy smak świetnie się komponuje ze szparagami.

Smacznego!!!

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/szparagi-z-makaronem-i-boczkiem-wedzonym/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: