Szybka tarta truskawkowa

Lubię mieć w zamrażalniku porcję kruchego ciasta.Tak na wszelki wypadek gdy nagle odwiedzą nas goście a w domu brak podstawowych produktów do wypieku.Takie ciasto  zamrożone wystarczy  zetrzeć na tarce,przełożyć musem jabłkowym i zapiec.Goście na pewno będą zachwyceni jeszcze ciepłą szarlotką.

Można też rozmrozić i zrobić szybką tartę.Podaje przepis na dwie porcję ciasta.Jedną do wykorzystania na bieżąco ,drugą do zamrożenia.

DSCN2203Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dek masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.podzielić na dwie części.Jedna zamrozić.Drugą wyłożyć dno formy do tarty.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C  na ok 20 minut.

Składniki na tartę.

  • 2 galaretki truskawkoweDSCN2204
  • pól litra mleka
  • 2łyżki masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • ok 30 dek truskawek

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 0.5 litrze mleka z dodatkiem masła.Studzimy.Zimny wylewamy na ostudzone kruche ciasto.Galaretki gotujemy według przepisy i pozostawiamy do przestygnięcia.Na masę budyniowa układamy truskawki.Całość zalewamy tężejącą galaretką.

DSCN2208

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/szybka-tarta-truskawkowa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: