Tartaletki z łososiem i ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę, którą można przygotować na świąteczną lub noworoczną imprezę. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie macie czasu na gotowanie a zależy Wam by zaskoczyć gości czymś smacznym, użyjcie gotowych, wytrawnych tarteletek oraz wędzonego łososia. Nie musimy go podsmażać, wystarczy pokroić na kawałki i dodać do śmietany i ravioli.

kruche ciasto :

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 250 g maki pszennej
  • 125 g masła

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Farsz:

  • 1 opakowanie ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone Hilcona
  • 1 dzwonko łososia surowego lub wędzonego
  • czosnek – 1 ząbek
  • 180 ml  śmietany 30 %
  • sól i biały pieprz -według gustu
  • ser tarty – 5 łyżek
  • 2 łyżki masła

W przypadku, gdy do przygotowania dania użyliśmy łososia surowego, proponuję użyć mieszanki serów wędzonych.

 

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojonego w kosteczkę łososia. Posmażyć. Doprawić rybę solą pieprzem i czosnkiem . Jeśli użyliśmy łososia wędzonego to doprawiamy jedynie pieprzem i czosnkiem. Wlać śmietanę, dodać ravioli i dusić potrawę przez 4 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy połowę startego sera i mieszamy lekko aż ser się rozpuści.

Upieczone i wystudzone tarteletki napełniamy farszem. Posypujemy serem i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C

Dania można podawać na ciepło i na zimno.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/tartaletki-z-lososiem-i-ravioli-ze-szpinakiem-i-serem-mascarpone/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

6 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: