Tatar ze śledzia

Śledź – ryba, która w karnawale króluje na naszych stołach. Nie może go zabraknąć także na świątecznym stole. U nas w Wigilię, tradycyjnie podaje się go w śmietanie Natomiast na świątecznym stole panuje już dowolność- zazwyczaj jest śledzik pod pierzynką lub tatar ze śledzia.

 

Składniki:

 

  • 6 płatów śledziowych, solonych
  • 2 ogórki kiszone
  • 12 marynowanych grzybków
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula zwykła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej- z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka oleju Lnianego SemCo
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki  posiekanego lubczyku lub pół łyżeczki przyprawy w płynie Maggi. Jeśli nie lubicie, te składniki można pominąć
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

 

Śledzie namaczamy na kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem  jednej łyżki octu. Cebulę, ogórki i grzybki kroimy w drobną kosteczkę, a śledzie  w malutkie romby.  Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki – olej, musztardę, koperek, lubczyk, pieprz. Delikatnie mieszamy. Formujemy małe porcje i układamy je na talerzu.

 

Smacznego !

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/tatar-ze-sledzia/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

6 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: