Test Majonezu i Musztardy Kętrzyńskiej

Majonez Kętrzyński

DSCN1298

Majonez kętrzyński stołowy został wyróżniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie.Majonez kętrzyński stołowy powstaje na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian. Do jego przygotowania używa się  ponadto żółtek w proszku, uzdatnionej wody oraz odpowiedniej mieszanki przypraw. Dzięki takim składnikom ma on lekko kwaskowaty smak, a także typowy dla tej grupy specjałów zapach. Warto wiedzieć, że nie zawiera on konserwantów, ani sztucznych barwników. Opisywany wyrób charakteryzuje się jednolitą, aksamitną konsystencją i jasnokremową barwą.Majonez jest doskonałym dodatkiem do wędlin, jaj, sałatek i kanapek, w których może z powodzeniem zastępować masło lub margarynę

Strona producenta MAJONEZY KĘTRZYN

DSCN1307Majonez Kętrzyński gości w mojej kuchni od wielu lat .Jego smak poznałam będąc kiedyś na Mazurach.Niestety w moich rejonach rzadko można go spotkać na pólkach sklepowych dlatego kiedy nadarzy się okazja kupuję większa ilość.Lubie mniejsze słoiczki bo można je z sobą zabrać na piknik.Konsystencja majonezu jest gęsta.kremowa.Kolor jasnożółty.Dobrze łączy się z innymi składnikami na przykład w sałatce czy tez jako baza do sosu. Smak jest delikatny,lekko słonawy, bez posmaku octu.Majonez użyłam do sosu majonezowo keczupowego.

Musztarda Kętrzyńska Stołowa 

DSCN1299

  Produkowana na bazie podstawowego składnika jakim jest gorczyca i odpowiednio skomponowanych przypraw. Swoje ostateczne walory smakowe musztardy osiągają w odpowiednio długim procesie produkcji leżakowania. W ofercie posiadamy musztardy w dwóch smakach: Musztarda kętrzyńska krzepka – z dodatkiem gorczycy czarnej i papryki o ostrym i lekko pikantnym smaku. Stanowi dobry dodatek do potraw z rusztu i mięs pieczonych. Musztarda kętrzyńska stołowa – klasyczna, umiarkowanie ostry smak. Przyrządzona na bazie zmielonej gorczycy i przypraw ziołowych. Niezastąpiona jako dodatek do pieczeni, wędlin, oraz jako składnik sosów do mięs i sałatek.

DSCN1300Ta musztarda należy do  musztard łagodnych a dokładnie takie lubię najbardziej. Konsystencja nie za rzadka, ale też nie za gęsta.Musztarda ma drobno zmielone ziarna gorczycy jest kremowa idealnie nadaje się do sosów.Dobrze się w nich rozpuszcza, nie rozwarstwia się i nie waży.Nadaje się do wszelkich pit,kanapek,kiełbasek.

DSCN1304Produkty otrzymałam do testowania od CREDO PR.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/test-majonezu-i-musztardy-ketrzynskiej/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

14 comments

  1. Pierwszy raz słyszę o tej marce – z chęcią wypróbuję musztardy, bo majonez nie jest mi do szczęścia potrzebny 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: