Truskawki pod maślaną kruszonką

SAM_1615

Pomysł na ten przepyszny deser powstał zupełnie przypadkiem.Miałam w zamrażarce odrobinę kruszonki,która została mi po pieczeniu ciasta drożdżowego.Pomyślałam,że mogę ją wykorzystać do przygotowania ciepłego i bardzo delikatnego w smaku deseru.Polecam podawać z bitą śmietaną,którą darowałam sobie ze względu na dietę.

SAM_1605

Składniki

  • truskawki
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 100g zimnego masła
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie

W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy,dodać posiekane masło.Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.

Kokilki natłuszczamy masłem.Układamy truskawki,następnie posypujemy je kruszonką.

SAM_1599

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Pieczemy przez około 20 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

SAM_1621

To ostatni post w tym tygodniu.Jutro wyruszam na mały urlop,w trakcie którego odwiedzę naszych południowych i zachodnich sąsiadów.Zawsze gdy jestem za granicą szukam klimatycznych restauracji serwujących regionalne potrawy.Lubię poznawać nowe smaki.Cieszy mnie fakt,że w Polsce otwiera się coraz więcej restauracji serwujących dania kuchni gruzińskiej,japońskiej,rosyjskiej,czeskiej,chinskiej czy bułgarskiej.Szkoda tylko,że niektórzy restauratorzy zmieniają tradycyjne receptury,doprawiają wszystko maggi lub podają dania z  dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego.

Podczas wizyty w pewnej restauracji skusiłam się na Czubereki.

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu.

 SAM_1797

Otrzymałam to co widać na zdjęciu.Jeden niezbyt duży pieróg, za to doskonale doprawiony. Podano go ze skromną ilością surówek,które smakiem absolutnie tu nie pasowały.,,Obowiązkowo” jako dodatek  musiał znaleźć się sos czosnkowy.

Zaciekawiła mnie ostatnio kuchnia rosyjska.Mylnie sądziłam,że jest ciężka i niesmaczna.Różnorodność klimatów i kultur w Rosji zaowocowała niezwykłym zróżnicowaniem kuchni, na którą wpływ mieli również Arabowie i Europejczycy.Bliny, solianka, pierożki, czy dziczyzna – kuchnia rosyjska obfituje we wspaniałe smaki i, oprócz kawioru i jesiotra oferuje nam całą gamę wspaniałych dań.Przeglądałam rosyjskie strony z przepisami.Chciałabym przygotować kilka dań według  podanego przepisu,z zastosowaniem odpowiednich przypraw aby smakiem nie odbiegały od oryginału.Przydał by mi się tlumacz polsko rosyjski.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/truskawki-pod-maslana-kruszonka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: