Ulubione dania z grilla

Wspólne biesiadowanie przy grillu stało się ulubionym sposobem spędzania czasu na świeżym powietrzu. Polacy od ładnych paru lat zapałali autentyczną miłością do rusztu. Wraz z nienadejściem cieplejszych dni, w weekendy, w powietrzu unosi się zapach pieczonych mięs i kiełbasek.

Towarzyskie spotkania na wolnym powietrzu: grille, majówki i ogniska mają bardzo długą tradycję. Już w odległym paleolicie czyli w X tysiącleciu p.n.e. pieczono mięso na rozgrzanych kamieniach lub na kłach mamuta wbitych po obu stronach paleniska. Przez kolejne stulecia pikniki grillowe pod gołym niebem odbywały się w każdej grupie społecznej. Na dworach były to spotkania bardzo wystawne, a w koszyku piknikowym obowiązkowo był obrus, talerzyki i sztućce, zimne mięsa, drobne wypieki, lekkie przekąski, owoce. Podczas takich spotkań pieczono dziczyznę i popijano wino lub soki. W latach powojennych organizowano przede wszystkim wieczorne ogniska z kiełbasą zwyczajną, musztardą, i wódką. Grille, jakie znamy obecnie, są wynalazkiem stosunkowo nowym. W latach 60. XX wieku Amerykanin, George Stephen wynalazł grill z okrągłym rusztem a moda na barbecue przywędrowała do nas, na fali przemian systemowych na przełomie lat 80-tych i 90-tych. Z czasem grillowe menu stało się bardzo bogate. Kiełbasy i kaszanki już się nam ,,objadły” a na ruszt trafiają różne rodzaje mięs, owoce morza, pieczywo, warzywa i owoce egzotyczne. Grillowanie to obecnie prawdziwe święto smakoszy.

Na naszym grillu najczęściej gości karkówka, warzywa i hamburgery. Te ostatnie robią furorę wśród znajomych, do tego grillowana cebulka, grillowana cukinia i sos tzatziki – pychotka.

Składniki potrzebne do wykonania hamburgerów:

⦁ mięso wołowe mielone,
⦁ zmielona papryczka ostra Piri- Piri Kamis
⦁ odrobina rosołu wołowego

Kluczem do powodzenia jest mięso. Najlepsza na hamburgery jest pręga lub rostbef. Mięso i przyprawę wystarczy dobrze wyrobić, dodając partiami odrobinę rosołu (to sprawi, że burger nie będzie twardy). Nie podaję dokładnie ilości papryczki, gdyż to kwestia smaku. Mokrymi rękami, z masy mięsnej, formujemy kule, które spłaszczamy. Na powierzchni burgera za pomocą ostrego noża nacinamy rowki. Smażymy na gorącym grillu ok. 2-3 minuty z każdej strony Podajemy z grillowanym pieczywem w towarzystwie cebuli, sałaty, pomidora i ulubionego sosu.

Oprócz tego, co jemy na barbecue, równie istotny jest sposób przygotowywania potraw. Mięsa należy zamarynować. Unikam kupowania gotowych, zamarynowanych produktów mięsnych. Najlepiej, jeśli sami przygotujemy marynaty, przy użyciu naturalnych przypraw.

Mój przepis na kruchą i aromatyczną oraz lekko pikantną karkówkę z grilla:

⦁ 1 kg karkówki,
⦁ 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
⦁ przyprawa Grill Mates Kamis – w składzie znajdziemy: sól ,czosnek, nasiona kopru, nasiona kolendry, chilli, paprykę.
⦁ pół łyżeczki Papryki Wędzonej Kamis

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Gotową nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, aby mięso przeszło aromatem i smakiem przypraw, oraz zyskało wspaniałą strukturę.
Do mięs polecam grillowaną cukinię. Muszę Wam powiedzieć, że to małe, zielone warzywo należy do moich ulubionych dań z grilla. Uwielbiam ten smak.

Cukinia grillowana

  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie Kamis
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Cukinię kroję na grubsze plastry (2-3 cm). Oliwę mieszam ze rozmiażdżonym ząbkiem czosnku, zmielonymi ziołami i odrobina soli. Mieszanką smaruję z dwóch stron cukinie i układam na gorącym ruszcie. Opiekam po dwie minuty z każdej strony. Cukinia ma być chrupiąca.

Smacznego !!!!

Chętnie dowiem się jakie potrawy królują na Waszych piknikach?

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ulubione-dania-z-grilla/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

    1. Ale fajna nazwa.. 🙂 .Danie znam i bardzo lubię,. Od dziś zamiast kręcioły z boczku będziemy mówić szczurki 🙂

  1. Oprócz klasycznych grillowych specjałów (karkówka, kurczak, kiełbaska), ja bardzo lubię banany z grilla 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: