Warzywa z patelni

Dziś przychodzę do Was z propozycją smacznego i zdrowego posiłku. Kupujecie mrożone warzywa na patelnię? Ja zimą owszem.  Jednak latem i jesienią gdy straganach mamy mnóstwo świeżych warzyw, na obiad lub kolacje podaję te oto danie.

Składniki znajdziemy na każdym straganie. Danie można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa.

  • Kilka ziemniaków
  • Kolorowe papryki- 1 szt czerwonej ,1 szt zielonej i 1 szt żółtej
  • Cukinia baby
  • zielona i żółta
  • garść fasolki szparagowej
  • 5 pieczarek
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • Pieprz ziołowy OLMIX
  • Przyprawa Pomidory z czosnkiem i czarnuszką OLMIX
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • jeśli ktoś lubi można dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony
  • 3  łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Wykonanie.

Jeśli używany wędzonego boczku to zaczynamy od jego podsmażenia. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Wersja bez boczku- ziemniaki podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Mieszamy aby się nie przypaliły. Gdy będą chrupiące, zdejmujemy je z patelni. Na łyżce oliwy podsmażamy fasolkę, po około5 minutach dodajemy plasterki marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w grubsze paski. Mieszamy delikatnie i smażymy 2 minuty. Teraz przyszła kolej na cukinie. Kroimy je w grubsze krążki i dorzucamy do warzyw. Podlewamy pozostałą ilością oliwy, dodajemy ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko mieszamy, smażymy 3 minuty pod przykryciem.Gotowe danie doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i czarnuszką. Smacznego!!

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/warzywa-z-patelni/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

One comment

  1. lato to najpiękniejsza pora roku i wtedy mamy co tylko chcemy 😉 ogrody są pełne świeżych i zdrowych warzyw i wtedy możemy szaleć i tworzyć różne potrawy 😉 ja też uwielbiam warzywa z patelni, różne robie kombinacje ale jesienią najlepiej lubię ziemniaczki, buraki i cebulka z dodatkiem tłustawej kiełbaski 🙂 pyszności 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: