Zakwas na barszcz czerwony

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu. Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania i nie zawiera konserwantów.  Zakwas buraczany posiada oprócz zalet smakowych także właściwości lecznicze, miedzy innymi oczyszcza i wzmacnia krew, polecany jest w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Sprawdza się przy przeziębieniach, leczeniu antybiotykami, przy ogólnym osłabieniu oraz anemii. Buraki  czerwone obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność.

Składniki na zakwas

  • 70 dkg buraków czerwonych
  • czosnek – 4-5 ząbków
  • sól kamienna – 1 płaska łyżka
  • przegotowana woda ok 1 litra
  • 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego- u mnie przyprawy  Olmix od Kociołek Smaków

Wykonanie:

Buraczki obieramy za skórki i kroimy na małe kawałki. Duży słoik lub garnek kamionkowy wyparzamy wrzątkiem. Na dnie układamy obrany i pokrojony czosnek oraz buraki, następnie dodajemy przyprawy. Całość uzupełniamy  przygotowaną zalewą czyli wodą przegotowana i ostudzoną wodą, wymieszaną z solą. Słoik  przykrywamy kawałkiem gazy i ostawiamy w ciepłym miejscu. Co dwa dni, można lekko przemieszać zawartość słoika. Zakwas gotowy jest po ok  8 dniach. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację polecam dodać  skórkę  chleba żytniego na naturalnym zakwasie.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zakwas-na-barszcz-czerwony/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

  1. U mnie w domu przez wiele lat robiło się tylko zupę rybną na Wigilię. Ponieważ jednak jako dzieci nie przepadaliśmy za nią, moja mama zaczęła robić dla nas barszcz. I nie wyobrażam sobie dziś Wigilii bez barszczu.

  2. U mnie już się kisi- zakwas jest mega zdrowy i barszcz z jego dodatkiem smakuje niesamowicie! W kwestii przyspieszenia kiszenia, można dodać łyżkę zalewy z ogórków kiszonych…pod warunkiem, że kisiliśmy je sami:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: