Zakwas na domowy żurek

W tym roku postanowiłam zrobić pierwszy raz zakwas na żurek. Wyszedł idealny w smaku. Wczoraj odbyła się degustacja żurku a dziś wstawiłam nowy zakwas aby mieć świeżutki na święta. Wykonanie jest banalnie proste.

DSCN5560

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej.Ja użyłam maki chlebowej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Można dodać ząbek czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego.

DSCN5582

Wykonanie

Do szklanego słoiczka wsypujemy mąkę,zalewamy wodą, przykrywamy gazą  i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Co dwa dni lekko przemieszać!

Gotowy zakwas dodajemy do wywaru mięsno-warzywnego i doprawiamy według uznania-solą,pieprzem,majerankiem,czosnkiem ,śmietaną. Smacznego

DSCN5559

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zakwas-na-domowy-zurek/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

9 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: