Zakwas na żurek z żytnich otrębów

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez żurku na prawdziwym, domowym zakwasie. Pachnącego wędzonką i majerankiem.  Jeśli jeszcze nie wstawiliście zakwasu, zróbcie to czym prędzej. Zakwas potrzebuje trochę czasu, wiec za jego przygotowanie powinniście się zabrać około tygodnia przed świętami.

Składniki na zakwas:

  • 1/2 l przegotowanej i ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej z otrębami
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  •  kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

 

Do kamiennego naczynia lub dużego słoja wsypać mąkę z otrębami otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać przyprawy, zamieszać, przykryć ściereczką i ustawić ciepłym miejscu. Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy do użycia. Przed dodaniem do żurku zakwasu należy go przecedzić.


Przy świątecznym stole
Biesiadując przy świątecznym stole, nie zapominam o wyrobie medycznym CE  Espumisan Max.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zakwas-na-zurek-z-zytnich-otrebow/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

  1. Nigdy nie robiłam żurku na własnym zakwasie – zawsze kupuję w piekarni gotowy i świetnie się sprawdza. Może czas spróbować w końcu od początku do końca samemu…

  2. Również nigdy nie próbowałam na własnym zakwasie ale wydaje mi się to zdrowsze. Muszę spróbować z twoim przepisem.. hm.. ciekawe jak wyjdzie

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: