Zapiekanka chłopska

Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. To uniwersalne danie, nie wymaga umiejętności kulinarnych a smakuje wszystkim. Zapiekankę podaję z czerwonym barszczem do picia lub z żurkiem.

Składniki :

  •  25 dkg wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • ser tarty ok 3 łyżek -Ja użyłam sera grana padano
  • śmietana 30 % – 200ml
  • 1 jajko
  • przyprawy-sól ,pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • olej Wielkopolski –  2 łyżki

Boczek kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Boczek wytapiam na suchej patelni.

Dodaję olej Wielkopolski, cebulę i  podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej. Ziemniaki kroję w grube plastry, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku, przez 4 minuty.

Śmietanę mieszam z jajkiem, 1 łyżką tartego sera i przyprawami .
Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwy: 1/2 ziemniaków, boczek z cebulką i  pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną i posypuję pozostałym serem.
Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 10 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 1o minut (do momentu zarumienienia się).

 

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zapiekanka-chlopska/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: