Zapiekanka z ziemniaczanym purée i brukselką

Lubicie zapiekanki warzywne? Moja rodzina je uwielbia. Jesień to czas zapiekanek. Robię je z grzybami, z ziemniakami, mięsem, warzywami. Praktycznie wszystko co znajdziemy w lodowce i spiżarce nadaje się do wykonania zapiekanki. Najbardziej lubię zapiekanki na bazie puree ziemniaczanego bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek gorącego mleka
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 250g brukselki
  • 1 pętko wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki startego, żółtego sera

Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni.

Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy połowę purée , na to kiełbaskę i przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego . Następnie wciskamy brukselkę , tak aby połowa wystawała z masy ziemniaczanej. Smarujemy pozostałym masłem,posypujemy serem i  zapiekamy 10 minut w 200ºC.

Smacznego !

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zapiekanka-z-ziemniaczanym-puree-i-brukselka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

10 comments

  1. Kasiu trafiłaś tą zapiekanką w mój żołądek w 100% 🙂 uwielbiam zapiekanki i to chyba wszystkie, a ziemniaczane i makaronowe to dla mnie największy rarytas 🙂
    Twoja zapiekanka wygląda bardzo dostojnie i już mam obiad na dziś z głowy 🙂 lecę zaraz do sklepu 🙂
    pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: