Zupa dyniowa na ostro

Sezon na dynie zawsze rozpoczynam od kremowej zupy dyniowej.Sama sobie się dziwię,że wcześniej unikałam tego warzywa,bo dynię można przyrządzać na szereg różnych sposobów.

DSCN3265Składniki na zupę:DSCN3271

  • pół dyni
  • wywar mięsny lub kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • trzy ząbki czosnku
  • dwie łyżki ziarenek Piekło-Niebo
  • Sól,pieprz do smaku
  • łyżka śmietany
  • 1 ziemniak

Do gotowego wywaru wrzucamy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na krem.Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i śmietaną.Dodajemy sól i pieprz .Zupa powinna być ostra ,zawsze doprawiałam mieloną ostrą paprykę i curry.Dzięki współpracy z Ziarenkowo .pl mam świetną ostrą przyprawę w skład której wchodzi:prażony słonecznik,sezam,siemię lniane,chili.pietruszka i czosnek.Polecam ziarenka idealnie wzbogacają smak zupy.

DSCN3284

19406

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zupa-dyniowa-na-ostro/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

11 comments

  1. z dyni robiłam już różne cuda, ciasto zupę, kładłam w słoiki w zalewie słodko- kwaśnej. jednak kto dyni nie lubi temu smakować nie będzie. tak jest ze mną.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: