Zupa krem z cukinii

W tym roku, w czerwcu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z cukinii i…….. zakochałam się w jej smaku. Obecnie, ta zupa najczęściej gości na naszym stole. Delikatna, aksamitna, kremowa, idealna na upały.

Musicie koniecznie jej spróbować. Do przygotowania zupy wybierzcie małe cukinie- takie są najlepsze i najsmaczniejsze.

Składniki :

  • 3 małe cukinie
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 i 1/2 litra wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie- 3 sztuki

Wykonanie

Warzywa obieramy kroimy w kosteczkę. Młodej cukinii nie ma potrzeby obierać, jej skórka jest smaczna i miękka. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy  cukinię z warzywami i całość  obsmażamy. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy. Zupę miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dosmaczamy. Podajemy zupę polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem gęstej śmietany. Wielbicielom mocniejszych smaków polecam dodanie chilli.

Smacznego !!!

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zupa-krem-z-cukinii/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

11 comments

  1. Cukinię uwielbiam pod każdą postacią 🙂 ostatnio sporo jej jadamy w sałatkach, zapiekankach i jako placki ziemniaczane 🙂 zupkę z wielka chęcią wypróbuję według Twojego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: