Zupa-krem z pora

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. To właśnie jesienią zupy smakują najlepiej. Jedzmy zupy bo są zdrowe, pożywne, dodają energii i rozgrzewają w jesienne i chłodne popołudnia. Są sycące, doskonale zaspokajają głód, rozgrzewają organizm, dostarczają wody, gaszą pragnienie. A poza tym są  łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jesienią stragany uginają się od świeżych i tanich warzyw. Wykorzystajmy ten czas, niech na naszych stołach królują zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej  z pora.

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

 

  • dwa świeże pory
  • dwa ziemniaki
  • wywar warzywny -ok 1 litra w
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sklarowanego masła

Wykonanie:

Zielone liście pora odrzucamy, a jasną część kroimy w grubsze plasterki. Pokrojonego pora wrzucamy do miseczki z zimną wodą i dokładnie płuczemy.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy ok 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Przy pomocy blendera miksujemy zupę. Doprawiamy. Gotową  nalewamy na talerze i dodajemy łyżkę śmietany.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zupa-krem-z-pora/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: