Zupa szczawiowa

Uwielbiam wiosnę za długie majówki i ….polny szczaw. Tak, tak, polny, bo ten ogrodowy nie ma takiego smaku. Kochani jak i gdzie spędzacie majówkę ?  Jeśli gdzieś w pobliżu macie łąkę to koniecznie nazrywajcie szczawiu. Młody szczaw aż się prosi, żeby zrobić z niego pyszną, wiosenną zupę. Taka zupka oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Ja gotuję szczawiówkę z ryżem, ale można podać ją z osobno ugotowanymi i potłuczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

 

  • ok 800 g świeżego szczawiu;
  • 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych lub rosołu z drobiu
  • 60 g ryżu
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia  liści szczawiu. Jajka gotuję na twardo. Do wywaru mięsnego dodaję ryż i gotuję do miękkości. Szczaw siekam nożem. Pokrojony szczaw dodaję do garnka z wywarem i ryżem. Gotuję ok 3 minut. Śmietanę wlewam do osobnego naczynia, dodaje kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Gdy składniki się połączą wlewam zawartość do garnka z zupą. Po zagotowaniu doprawiam jeszcze do smaku a następnie rozlewam zupę na talerze i dekoruje połówką jajka. Smacznego!.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/zupa-szczawiowa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

6 comments

  1. Ubóstwiam, co prawda najbardziej lubię ugotować ją bez żadnych dodatków i ziemniaczki na oddzielnym talerzyku z okrasą… no i na żeberkach jest najlepsza na świecie! Pycha!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: