
Babeczki jogurtowe z letnimi owocami
Lato to najlepszy czas dla tych wszystkich, którzy lubią cieszyć się słodkim, orzeźwiającym smakiem owoców. Kolorowe i aromatyczne owoce aż proszą się by wykorzystać je do ciast i deserów. Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na błyskawiczne, tanie, dziecinnie proste ciasto na babeczki, które wyjdzie każdemu. Babeczki oblewamy lukrem, dekorujemy owocami i spójrzcie jak pięknie się prezentują.
Składniki :
- kubeczek jogurtu naturalnego- 170 g
- 3 kubeczki mąki tortowej
- 1 kubek cukru
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub olejek waniliowy według uznania
- owoce – jagody, porzeczki
Lukier:
- 15dkg cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Składniki polewy ucieramy w miseczce na jednolitą, gładką masę.
Wykonanie :
Do miski wlewamy jogurt. Do kubeczka po jogurcie wlewamy olej (tyle samo co jogurtu) i przelewamy go do miski. Wbijamy całe jajka i lekko mieszamy. W drugiej miseczce umieszczamy suche składniki, które wcześniej odmierzyliśmy kubeczkiem po jogurcie. Mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.Dokładnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Wlewamy do papilotek na muffinki układamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Wystudzone babeczki polewamy lukrem i dekorujemy owocami.
Smacznego 😀
Ależ apetycznie wyglądają! Muszę spróbować je upiec 😀
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam 🙂
do kawy idealne 🙂
Wyglądają apetycznie 🙂 na przyjęcie akurat 😉
Ale apetyczne babeczki! Zdecydowanie moje smaki 🙂
Jakie smakowite 🙂
Pyszne babeczki 🙂
Uwielbiam takie babeczki w letniej wersji. Są najlepsze 🙂