
Babka czekoladowa z kawałkami czekolady
Od kilku dni na blogach ,,rządzą” makowce i pierniki. Na świąteczne wypieki jeszcze za wcześnie dlatego u mnie dziś do kawy była czekoladowa babka. Możecie ją upiec również na świętą.
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g słodkiej śmietany 30
Wykonanie:
Czekoladę (100 g) łamiemy na kawałki i dodajemy do ciepłego mleka. Mieszamy w kąpieli wodnej aż czekolada się roztopi. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy nożem.
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku, stale ucierając.
Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao mieszamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec ucierania wlewamy czekoladę z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki babkowej. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Polewa:
Czekoladę siekamy nożem. Śmietanę podgrzewamy do temp 80 C . Wrzucamy czekoladę, mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Ostawiamy, a gdy lekko zgęstnieje, polewamy przestudzone ciasto.
Kasiu babka wygląda obłędnie i też bym chciała umieć takie baby piec 🙂 nie wiem gdzie robię błąd ale mi takie nie wychodzą 🙁
Aniu , mnie babki dopiero od niedawna zaczęły wychodzić. Mąż się śmiał, ze powinnam trafić do księgi Guinnessa w kategorii -największa liczba zakalców 🙂
Jakie ciacho…uwielbiam:D Porywam kawałek!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
A proszę bardzo ,częstuj się.Pozdrawiam również 🙂
pędzę na takie ciacho! 🙂
Wygląda świetnie.
Świetny przepis, wygląda mega pysznie. Muszę kupić foremkę na babki:)
Wspaniały wypiek a smakowac musi jeszcze lepiej