
Błyskawiczne, drożdżowe babeczki z rabarbarem
Przełom maja i czerwca to czas, gdy w mojej kuchni królują wypieki i desery z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar to pierwsze wiosenne warzywo. Kiedyś rósł w każdym ogrodzie. Pamiętam z dzieciństwa jak wielkim rarytasem były łodygi rabarbaru, spożywane na surowo, z odrobiną cukru. Naukowcy odkryli, że rabarbar zawiera naturalne związki chemiczne – polifenole, które pomagają zwalczać komórki rakowe. Rabarbar to chyba jedyne warzywo, które nabiera właściwości zdrowotnych po obróbce termicznej. Rabarbar jest niskokaloryczny, a 100 g warzywa zawiera jedynie 9 kalorii. Prawie w ogóle nie ma w nim tłuszczu i cholesterolu, zawiera duże ilości witaminy C, potas, wapń, magnez i karoten. Niestety nie wszyscy mogą go spożywać ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który wraz z jonami wapnia, tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, osadzający się w postaci kamieni nerkowych.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe babeczki z rabarbarem. Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania.
Składniki:
350 g mąki pszennej
1/3 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant
kilka łodyg rabarbaru
1 jajko
Kruszonka – Przepis TU
Wykonanie
Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Do przesianej mąki dodajemy mleko z margaryną, dosypujemy drożdże i cukier. Dodajemy jajko. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Foremki, babeczki natłuszczamy olejem Nakładamy porcję ciasta do foremek. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 20-30 minut. Zimne posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze szklanką zimnego kompotu z rabarbaru.
Smacznego. !!!
Pyszności! Mniam 🙂
Dziękuję
Wlej mi proszę odnośnik na Twój blog,bo w gravatarze nie mam informacji
Takie babeczki są super, jutro kupię mąką i spróbuję!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Smakowite, co prawda raczej nie używam margaryny, ale koncepcja słuszna 🙂