
Boeuf Stroganow, pyszne danie z polędwicy wołowej.
Końcówka wiosny przyniosła nam falę gorąca, oby lato w tym roku było równie ciepłe. Mnie nie przeszkadzają upały, jedyny problem to gotowanie obiadów. Gdy temperatura w kuchni przekracza 30 C, gotuję coś na szybko albo zamawiam. Akurat dziś trochę się ochłodziło więc przygotowałam danie, na które od dawna miałam smaka. Boeuf Stroganow to potrawa znana też pod nazwą – beef Strogonoff, boeuf Stroganoff, lub polędwica á la Stroganoff. Nazwa potrawy związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku. Okazuje się, że to danie, będące połączeniem kuchni francuskiej i rosyjskiej, jest w Polsce niezwykle popularne, i przyrządza się je na wiele sposobów. Ja podam Wam przepis na klasyczny i prosty w wykonaniu Boeuf Stroganow.
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 1/2 litra bulionu wołowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule.
- 250 g pieczarek
- 4 małe kiszone ogórki
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- liść laurowy -3 sztuki
- pieprz czarny mielony-pół łyżeczki
- papryka czerwona mielona- płaska łyżeczka
- sól do smaku
Wykonanie:
Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien w paski. Obrane cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięska obtoczmy w mące i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki i smażymy całość, mieszając od czasu do czasu tak, aby mięso nie przywarło. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pieprz, liście laurowe, paprykę. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu dusimy ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ogórki pokrojone w paseczki oraz przecier pomidorowy. Gotową potrawę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Smacznego !!!
Witam serdecznie ♡
Wygląda przepysznie… cudowny przepis! Chętnie spróbuję wykonać 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Uwielbiam! Choć u mnie to król jesieni i zimy, bo wtedy cudownie rozgrzewa 🙂