
Bułeczki z owocami pod kruszonką
Lato to raj dla smakoszy domowych ciast z owocami. Dziś dla odmiany zamiast ciasta były bułeczki. Wykonanie tych małych bułeczek nie jest ani trudne ani pracochłonne.
Zaczyn:
- 1/2 szklanki lekko podgrzanej maślanki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut ( do wyrośnięcia )
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy- pół opakowania
- ćwierć łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- owoce
Kruszonka
- 150g mąki
- 100g cukru
- 100g zimnego masła
Jak wykonać kruszonkę pisałam TU
Do wyrośniętego zaczynu dodałam przesianą mąkę, cukier puder, olej, wodę i sól. Wymieszałam i i zagniotłam elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczamy w dłoni, robimy dołek i w środku umieszczamy owoce. Sklejamy i wykładamy bułeczki na blachę . Wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam kruszonką. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w 220 stopniach przez 20-25 minut.
Bułeczki prezentują się fantastycznie 🙂 A ten okres w roku kiedy pojawiają się pyszne i świeżutkie owoce i warzywa to mój ulubiony 🙂
Cudowne uwielbiam takie bułeczki:)
wczoraj zrobiłam ogórki małosolne z Twojego przepisu to dzisiaj chyba czas na te pyszne bułeczki:)
Daj znać jak wyszły 🙂
smakowicie wyglądają 🙂