
Cassolette z łososiem i ziemniakami
Cassolette to tradycyjne danie południowej Francji. Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette piecze się zazwyczaj w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo.
Składniki:
- 4 surowe, pokrojone w talarki ziemniaki.
- 2 filety z łososia,
- 1 opakowania łososia wędzonego -100 g
- 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
- 2 duże ząbki czosnku,
- otarta skórka z limonki
- sok z połowy limonki
- świeżo mielony pieprz
- sól
- pęczek koperku
- ostra papryka w proszku- według upodobań
Wykonanie:
Przyrządzamy sos ze śmietany, rozgniecionych ząbków czosnku i posiekanego koperku. Dodajemy szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli . Mieszamy.
Filety z łososia (be skóry) kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z łososiem wędzonym.
W żaroodpornym naczyniu, na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki, na ziemiankach układamy kawałki łososia. Posypujemy solą i pieprzem i zalewamy niewielką ilością śmietanowego sosu. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego. Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy ziemniaki i kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków i polewamy pozostałą ilością śmietany. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i zwiększamy temperaturę do 220 °C Pieczemy do zrumienienia.
Smacznego !
Składniki podane są na 2 małe foremki do zapiekania -15 cm x 10 cm
Pychota, wypróbuję, bo bardzo lubię takie smaki 🙂
Świetny pomysł 🙂 U mnie jesień to czas różnego rodzaju zapiekanek, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Ooo coś dla mnie! Wygląda bardzo smacznie, chociaż ja akurat z rybami jestem trochę na bakier. Łosoś jest w tym przypadku wyjątkiem i jedną z nielicznych ryb, które lubię 🙂
A widzisz. ja za łososiem nie przepadam, jednak w tym wydaniu mi smakuje
Pyszna obiadowa inspiracja 🙂
To prawda ,pyszna
Aż zapachniało tu u mnie tą zapiekanką 🙂 wygląda obłędnie a ja uwielbiam takie rzeczy 🙂
Polecam 🙂 my uwielbiamy to danie.
Kiedy za oknem robi się zimno, takie właśnie dania chodzą mi po głowie:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
U nas jesienią, głownie zapiekanki goszczą na stole
Wspaniały obiadek
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
oooo super
To idealne danie na chłodne jesienne dni! Pyszne i sycące 🙂
Bardzo lubimy takie dania
Pysznie wygląda.
Dzięki 🙂
oooo to są moje smaki
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂