
Chrupiącą pizza na cienkim cieście z szynką parmeńską i rukolą
Podobno dziś jest Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was najprostszy na świecie, sprawdzony przepis na idealnie cienkie ciasto. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smakowita Podróż.
Składniki:
- mąka 1 kg
- 25 g drożdży
- 600 ml wody
- oliwa z oliwek ok 50ml
- łyżeczka soli
- 200 g szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- parmezan
- pomidorki koktajlowe
- 1 mozzarella
- oregano
- sos pomidorowy
Wykonanie
Rozpuszczamy drożdże z trzema łyżkami wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczane drożdże i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę wlewamy porcjami w trakcie ugniatania ciasta. Wsypujemy sól, oliwę z oliwek, i dalej ugniatamy. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 2 godziny. Wyrośnięte dzielimy na cztery części.
Na wysypanej mąką stolnicę, układamy ciasto i wałkujemy aż uzyskamy cienki płat. Na papierze do pieczenia układamy placek, smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy oregano, i pokrojoną mozzarellą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy pizzę do piekarnika na 15 minut. Na ok 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę układamy szynkę parmeńską i pomidorki Upieczoną posypujemy rukolą i startym parmezanem.
wygląda wspaniale:)
Dziękuję i polecam przepis
Bardzo lubię pizzę , ale sama już nie piekę tylko zamawiam często w niedzielę pod namową mojej córki, która ją uwielbia, ale rukola by u niej nie przeszła 😉 haha
Do rukoli trzeba się przekonać, ja wcześniej za nią nie przepadałam a teraz uwielbiam
Uwielbiam pizzę z rukolą i jedną nawet też serwowałam u mnie na blogu. Lubię w ogóle takie nieoczywiste dodatki do pizzy.
Wspaniale wygląda pizza
To moja ulubiona pizza, ukochane składniki ! Prezentuje się obłędnie ! Zjadłabym całą ! :d
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię domową pizzę 🙂