
Chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii
W moim ogrodzie na grządkach króluje cukinia. Uwielbiam ją pod każda postacią. Dziś mam dla Was przepis na cukinię w słodko -kwaśnej zalewie. To nie tylko wspaniały dodatek do obiadu, nadmiar układamy do słoiczków, na zimę. Musicie koniecznie jej spróbować – jest pyszna i chrupiąca. Nadaje się do kanapek i jako dodatek do obiadu, a zawekowana, w zimowe dni przypomni nam smaki i kolory lata.
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1/2 główki czosnku
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka gorczycy
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki posiekanego koperku
Cukinie kroimy na pół i delikatnie, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Przekrawamy na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paseczki. Warzywa wrzucamy do miski.
Czosnek ścieramy na tarce na malutkich oczkach dodajemy do warzyw. Składniki marynaty gotujemy. Gorącą zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dodajemy do sałatki posiekany koperek. Gotową sałatkę podajemy do obiadu. Nadmiar wraz z zalewą wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 6-7 minut. Gorące słoiczki ustawiamy do góry dnem a gdy wystygną, przenosimy do spiżarni.
Moja babcia robiła kiedyś podobną sałatkę 🙂 Pyszna jest!
Babcine przepisy -najlepsze 🙂
Nie jadłam…ale kusisz bardzo 🙂
W takim wydaniu jeszcze cukinii nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Sałatka wygląda bardzo ładnie 😉 cukinie lubię to będę próbować 🙂
Polecam , łatwo się robi a smakuje pysznie
Wygląda bardzo smakowicie. Mam podobny przepis, ale bez oleju i koperku w zalewie 🙂
spróbuję, wygląda zachęcająco 🙂